fredag 29 april 2011

Bildkavalkad!


Black Hungarian 2,5 månad


Grön zuchini, nån vecka.

Gul pärontomat, 2.5 månad



Liljor, liljor, hela trädgården full av liljor


Lindblom som surrar. Bina har vårfest.

Paprika, 2.5 månad

Sockerärt, ett par veckor.




Kanelbasilika heter den här, men enligt min smak Thaibasilika för när jag har köpt Thaigryta ute brukar det oftast finnas med några blad av denna smak.

Ängen
Vackert eller hur!?

Jag är så full av kärlek idag. Så ni får förlåta mig om jag låter lite cheesy.
Blev så himla glad för dem där fröerna och sen har det bara flytit på. Jag har passat på att säga till de människor jag uppskattar vad jag tycker dem är bra på, deras bra kvaliteér och hur mycket jag uppskattar dem. Tycker sånt är jättenervöst men väl behövligt. O ja när man väl uttryckt sin kärlek tills sina finaste medmänniskor då får man ju så himla mycket vackra ord tillbaks. Så då väller ju kärleken över ännu mer till allas trevnad. Så tänk på det. Bara en liiten sak, ett litet frö, ett litet leende kan växa stort och förändra livet för så många människor. Det blir en kärleks-kedja och världen blir ett bättre place att leva på.

Tack för att ni läser och kommenterar. Så kul sätt att dela min nyfunna passion på.

<3 

torsdag 28 april 2011

Färgprakt

Eldkrona. Bild och plantor från Odla.nu

Ampeljordgubbe med röda blommor Camara F1.
Bild och planta från Odla.nu
Jag satsar på en eldfärgsskala i 60-tals-stil kan man nog säga. Det har blivit mkt orange, zerise, rosa o röd i olika nyanser. Jag tror det är det som är på modet inne i mitt huvud just nu; för jag har även köpt ett överkast och en filt i samma färgskala och stil. (Bilder kommer snart, bästa loppisfynden på länge)

Hoppas nu de där ampeljordgubbarna är goda med, , eller om det mest är ögongodis. Jag har läst lite olika. Jag återkommer om detta

Dagen började bra. Ett kuvert kom i brevlådan från en kvinna som är med i en frökedja på Alternativ.nu
Nu hade hon vart så söt o snäll att hon skickat fröer från Grekland! Sådär utöver det andra. Sånt gör mig så himla glad. Det ger mig hopp om världen. Men det är den uppfattningen jag fått av trädgård-folk. Att dem är öppna, omtänksamma och givmilda. Både med fröer och kunskap. Hos er känner jag mig hemma. Så tacksam jag hittat hit.

Det jag fick var:
Vulkangurka Kateoyni
Romanesco Natalino
Vit äggplanta Menitzana
(stavning i brist på Grekiska tecken)
och Trädgårssmultron.

Så nu ska jag läsa på om hur man odlar aubergine.
Önskar er en riktigt strålande dag full med sol och jord under naglarna.

Impuls-köp

Specifikation
Art nrBeskrivningAntalÁ PrisTotal
SM7000Ampeljordgubbe - 3 plantor249,0098,00
SM3100Eldkrona - 3 plantor149,0049,00
SM8530Stevia 'Sugar Plant'139,0039,00
Frakt49,00
Moms ingår med47,00
Total235,00
Tack för din beställning!



Skadereglering

Deras spillror bäddades in i krukorna igen. Ett o annat blad åkte av men annars ser dem ut att klarat det finfint. Kan ju alltid hoppas att chocken dem fick resulterar i större skörd. Det ska väl funka så, eller kan funka så ifall något inte bär frukt så ska man chocka dem lite. Det roliga är att vi pratade om det innan på dagen efter att ha sett Trädgårdstoppen. O sen fick vi ofrivilligt prova på denna tes. Fast jag klagar inte på skörden man redan skymtar. Tomaterna sväller. Skiner så vackert i omoget grön. På chilin kan jag räkna till 15 blommor redan.
Men vi kände det var säkrast att flytta växthuset til vedbon där väggen får ge lä åt det fragila växt-tältet.
Men. Där kommer inte solen att skina förrän framåt 12 skulle jag tro, men å andra sidan fram till att solen går ner. Funkar det tror ni?

Glädjande nyheter då. Oreganon har tagit sig! Satte den förra året och flyttade den tidigt i våras och såg först ut att inte ha klarat sig, men efter att ha stllt ett glas över så började de lila bladen växa och sakta färgas mot grönt. Och på fredag får vi mer jord så då ska jag sätta potatisen. Lycka!

onsdag 27 april 2011

Tragedi

Nästan alla krukor i växthuset har vält av blåsten. Gråter nästan här. Men bara o bita ihop och gå ut och trösta dem med vatten och gödning.

måndag 25 april 2011

Ljuva dagar och chili-längtan

Vitsippor på baksidan

Vår "scen" Nya växthuset och byrå som det ska odlas i.

Styvmorsviol. Ska plockas till förkylningsthé.

Planterat en av timjanplantorna och satt ett plastglas över för att hålla värmen bättre.

Gigantiska basilikablad!


Superstor redan! Slår nog ut vilken dag som helst.

Utflykt till Lappsjön.

Lappsjön

Idylliska grusvägar leder till nya äventyr

Va skönt det är med sol! Jag känner mig så energisk och fri. Går barfota genom trädgården och bara njuter av allt det vackra. Åker på utflykter med moppen och upptäcker nya vägar, tjuvkikar in i andras trädgårdar.

Har skolat om de flesta tomat och paprika-plantorna i svarta hinkar igår. Tagit bort en del blommor på de tomater som inte redan gett frukt; då jag läste nånstans att man får större skörd då. Men bara en klase, kunde bara inte noppra bort fler.  Ska bli kul och se vad som funkar bäst. Plantorna står nu i växthuset och gottar sig i runt 30 graders värme från 8-9 på morgonen till 6-7 på kvällen och dem stormtrivs! Jag med för den delen. Fast en sak skaver lite på hjärnan. Jag ångrar jag inte köpte fler chili-sorter. Jag vill åtminstånde ha en stark chili o en habanero till. Någon som vet vart man kan hitta plantor nu? Har plantagen tro?

lördag 23 april 2011

LYX!

Solen fortsätter att gassa på, när jag klev upp imorse var det redan 51 grader i växthuset. Det har blivit en hel del diskuterande huruvida tomater tål den sortens värme.. har för mig att bästa temp är 28 grader.. men hur gör dem i Spanien då? Där är det ju mkt varmare bara i skuggan.

Kom nyss in efter att ha spenderat hela dagen ute. Mest legat o solat och glatt mig åt de första spröten i drivbänkarna av frön jag sådde här.. Legat och fantiserat om bad i skogsjön och om blomsterdofter som färdas med de ljumma vindpustarna. Lyssnat till vindspelets meditativa klang.

Igår grillade vi igen, himla bra ju, mysigt och man spar el.
Marinerade champinjoner o paprika blev det igår. Gjorde en lyxig sallad till. Lyx för mig är sånt som inte kan köpas för pengar. Som tex björkblad, kirskål, maskrosblad, daggkåpeblad & kajplök som jag blandade med mindre lyxiga ting som mango och avokado. Chiliflarn och lite hemmaodlade örter och smaklökarna kommer tacka dig i all evighet.

Hoppas ni har det minst lika bra i värmen och att ni unnar er massa lyx nu när det erbjuds alldeles gratis. Kram!

onsdag 20 april 2011

UteLivet

Tiden går så himla fort nu! Tänker varje dag att jag ska sätta mig ner och summera dagen här men när kvällen väl kommer är jag helt slut efter att ha grävt land, skyfflat jord och kompost. Flyttat pålar och rensat ogräs. 

Idag har jag även klippt rosor och det bästa av allt. satt ihop det nya växthuset. 
Ja inget fancy men förhoppningsvis väl fungerande plastväxthus från Jula. För 395:- kan det vara värt att prova iaf. Det blir en " Man tager vad man haver" - känsla där ute. Återvinning. Bohemiskt. And I love it. 

Krol-lilja har jag för mig dem heter. 

Knoppar sig redan.
 Man kan se solen både gå upp och ner därifrån scenen. Idag åt vi middag därute i solnedgången. Lasagne med ädelost som vi värmde på grill-gallret och grillad halloumi brevid. Ruccola o paprika sallad och en öl till. Vilka smaker! Livet. det är livet! Och vad det växer ute. Påskliljor, krol-liljan och tom de första styvmorsviolerna skiner stolt med sina kronblad. Jag har även nopprat bort de första blommorna på paprika och chilin idag. Tomaterna svullar till sig mer o mer så de vattnar jag väl.
Utsikt, innan pålarna var borta.

                    
Tryfflar?
Nej älg-pluttar :)

Elden brinner i min hemmabyggda grill

Påskliljan kom precis i tid till påsk



Uppe på scenen.
Runt det lilla trädet har jag lagt stora träflisor jag fått från gamla trädstammar.

Jag har sån tur som har en man som lagar sån här gourmet.mat till mig.
Vegetarisk ädel-osts-lasagne.

Grillen. Som ska byggas till lite i bak för att värmen
ska studsa ännu mer tillbaka mot matbordet.

Ett bord jag byggt av två stubbar och en gammal spegel.

Solnedgång

Majskolvar med chilismör & salt

Styvmorsviol

Knipsat första blomknoppen i mitten

Borta

Chilin fick sig också ett nyp.

Gul päron-tomat.
Nu ska jag titta på Party Garden och sen slumra sött. Ha det nu så gött!

lördag 16 april 2011

Första fröerna i jorden utomhus.

Idag har jag satt lite mangold, morot, salladslök, sallad o tagetes i en pallkrage. Jag förväntar mig att de inte alla dyker upp på en o samma gång. Ärtor och solrosor i öl-backen. Det börjar arta sig. Och idag var bockhornsklöver-groddarna färdiga så nu sitter jag och avnjuter Digestivekex med grädd-ädel-ost och bockhornskläver-groddar. Riktigt mumsigt!

Första fröna i jorden utomhus.

Idag har jag satt lite mangold, morot, salladslök, sallad o tagetes i en pallkrage. Jag förväntar mig att de inte alla dyker upp på en o samma gång. Ärtor och solrosor i öl-backen. Det börjar arta sig. Och idag var bockhornsklöver-groddarna färdiga så nu sitter jag och avnjuter Digestivekex med grädd-ädel-ost och bockhornskläver-groddar. Riktigt mumsigt!

torsdag 14 april 2011

Arbetsmyra

Pillat med uteplatsen och trädgården hela dagen. Grävde upp och flyttade en vinbärsbuske bla.
Under pålarna som legat och vilat mot stengrunden hittade jag finfin jord så den ligger nu och gottar sig med lite ko-gödsel.
Hämtat tegelstenar från ladan och börjat bygga en liten grill. Hämtade lera i bäcken till fogning.
Fyndat en spegel och annat vackert krimskrams i gömmorna. Kommer bli så fiint! Raw - chic? Bastant budoir kanske. Det har vart en underbar dag som jag inte vill ta slut nästan, men Puh! Jag är helt slut. Sådär härligt slut så att man bara stupar i säng. Så snart kan jag pyssla i solen igen. En ny dag med spaden i högsta hugg. Då ska jag flytta jord och plantera. Vad vet jag inte än, det märker vi imorn.

God Natt! // Ellinor

onsdag 13 april 2011

Titta, titta! Första tomaten är här!

 Seee!! Vilken liten skönhet va!? Min allra första tomat-frukts-bebis. 59 dgr 

Paprikan är inte långt ifrån, efter 56 dgr
De röda tomaterna har nu också börjat knoppa.

Idag är det hängigt, jag blir så påverkad av vädret. Men jag kombinerar slöheten i soffan med att planera köksträdgården. Vad som ska vara var och så där. Blir nog inte potatis i järngrytan, utan i vanlig enkel pallkrage. Tomat, morot och tagetes blir det nog i den istället.
Spånar på jord. Ska ringa kommunen imorgon. Deras jord är ju billig och man får den hemkörd vilket är ett stort plus och jag har inga problem med att göra av med ett ton heller. Men hur är kvalitén. Va får dem jorden ifrån?  Finns det gifter i den osv.osv. Ska fråga allt sånt imorn. Nån som har egna erfarenheter?

Knopp-kvittrande kärleksvindar ~Ellinor

Potatisen

Sitter här lite smått stressad med en gnutta förvirring. Häromdan var jag på Coop och skulle ha potatis. De jag tittade på först var tidiga och namnen kände jag igen. Men på ngt vis, tänkte jag att så mycket av en sort vill jag ju inte ha, vände mig om och hittade två mindre påsar. Perfekt tänkte jag...Slängde i lite fröer i korgen, stressad som bara den - var redan 30 min sen. Väl hemma inser jag att potatisen jag valde är av den sena sorten. Blue Bell och Asparges. Så nu sitter jag här ställd. Stressad.. dagarna går. Måste  först och främst återvända en gång till och köpa Minerva eller Marine som det var tänkt från början..

Men hörrni ska man förodla de sena sorterna också? Från nu? Eller sätter man dem senare? Sen undrar jag om man kan odla potatis i en järntunna som har en liten spricka i botten (dränerad) Hoppas att någon av mina kunniga läsare kan hjälpa mig än en gång.

Fröerna jag köpte var: EKO-Rödbeta - "Juwakugel", EKO - Dill - "Gold Crown", Kryddtagetes-"Tangerine Gem", Liten Tagetes - "Golden Gem", Ringblomma - "Daisy Citrus Mix", Sockerärt - " Gigante Swizzero"
Inta alla ekologiska - nej. Jag borde planerat och köpt alla från Runåbergs eller nåt sånt. Men tänker att jag ska ju iaf inte bespruta grödorna eller anv konstgödsel så mer ekologiskt än att köpa oekologisk i affären blir det ju iaf. Man kan ju sträva efter det bästa, men ibland så blir det inte helt som man tänkt.

Stressar över jord oxå. Behöver runt ett halvt ton eller mer.. Och såjord till squash som jag tänkte förkultivera lite.. kanske gör samma sak med morötterna.

Bockhornsklövern ligger nu i vatten. Helt otroligt vad det underlättar med ett tråg när man ska grodda. Bästa investeringen på länge.

Idag är det mulet och dimmigt så låter nog trädgården vila och ger mig på storstädning av övervåningen istället. Kanske hittar jag fler fynd.

Må väl! // Ellinor

tisdag 12 april 2011

Årets första skörd!


Årets första skörd!  Kirskål, maskrosblad, daggkåpa och kajplök. Grunden till middagens sallad.

Blandade sen i paprika och solrosfrön

Rädisor, äpple, hemmaodlade-örter
och balsamvinäger.- Gott och ger en riktig vårkick!
Strålande solsken även idag. Så timjan-en fick följa med ut ett par timmar idag, för att få känna på verkligheten lite. De verkar ha tagit det mycket bra. 

R hittade en jättevacker byrå till mig på loftet som vi kan odla i, Och så den här zinkbaljan att samla regnvatten i. En hel del andra skatter hittar vi med när vi röjer i både trädgård, loft o stuga..  Lyktor och vackra the-burkar, krukor och silvriga fat som passar perfekt som fågelbad.




Vårens välsignade vitsippor



Fjärilar fladdrar förbi. Energin och humöret på topp. Våren är verkligen här och det känns så gott!
Hoppas ni mår lika väl och låter solens strålar ta hand om er. // Ellinor